Asylum

ASYLUM

Viime keväänä mä keskustelin ensimmäistä kertaa ihmisen kanssa, joka hakee turvapaikkaa Suomesta. Hän oli mun ikäinen poika nimeltä Nuor. Kyselin häneltä sodasta Irakissa ja pakomatkasta Suomeen. Vastaukset olivat niin mun käsityskyvyn ulkopuolella, etten meinannut aluksi uskoa niitä todeksi. Myöhemmin mulle kuitenkin selvisi, että Suomessa on tällä hetkellä lukuisia ihmisiä, joilla on jokaisella oma käsittämätön tarinansa kerrottavana.

Mua alkoi mietityttämään se, miten kaukaisia tyyppejä nämä ihmiset on. Aloin tutkimaan aihetta enemmän ja päädyin yhtenä helmikuun päivänä tarkkailemaan Rautatientorin mielenosoituksia. Suomi Ensin -leirissä oli juuri meneillään puhe, josta poimin huudahduksen: "Me taistelemme tämän sodan Talvisodan hengessä!". Huuto oli osoitettu torin toiselle puolelle.

Puin näitä asioita mun mummin Seijan kanssa joku viikonloppu kahvikupin ääressä. Mietittiin sitä, miten paljon Suomessa on ihmisiä, jotka eivät ole koskaan nähneet sotaa ja miten vaikea pakolaisten lähtökohtia on ymmärtää. Mummi heitti ilmoille idean: "Mitä jos tekisit dokumentin, jossa haastatellaan sotakokemuksista suomalaisia veteraaneja ja turvapaikanhakijoita?"

Nyt, puoli vuotta myöhemmin, video on valmis. Siinä sodasta puhuvat 92-vuotias Irma, kolmekymppinen Roweida, 94-vuotias Aimo ja 23-vuotias Nuor.

Lähdin tekemään videota yksin, jotta oppisin yksin tekemisestä enemmän. Kuvaus ja haastattelut on siis valtaosin mun käsialaa. Projektin edetessä huomasin kuitenkin, että mä tarvitsen apua. Mukaan tulivat luonnollisesti Jan ja Joona. Musiikin takana on huipputaitava Konsta ja ilmakuvat teki meidän pro-äijä Joona. Apuna oli myös paljon järjestöjä, yrityksiä ja yksityishenkilöitä, lista heistä videon lopussa. Kiitos teille kaikille.

Loppuun lainaus, joka summaa mun ajatuksia tästä teemasta ehkä parhaiten:

"Peace cannot be kept by force; it can only be achieved by understanding." - Albert Einstein

Asylum